fbpx

Træning med knogleskørhed

Hvad kan min krop?

Når du har fået konstateret knogleskørhed (osteoporose), kan det være svært at vide hvor meget du må lave med din krop. Du har sikkert fået at vide, at du skal undgå vrid og krumninger af overkroppen, særlige i pludselig bevægelser eller ved løft af tunge ting.

Fysisk aktivitet er dog det bedste du kan gøre for dine knogler. Fysisk aktivitet er nemlig med til, at vedligeholde og styrke knoglerne, så de ikke bliver endnu svagere.

Men hvordan skal du træne med knogleskørhed? Vi har gjort det nemt for dig træne dine knogler.

Osteoporosetræning

  • Personlig og tryg træning for dig med osteoporose (uden brud)
  • Træningen foregår på små hold med 8 deltagere

Knogletræning

  • Til dig der ønsker at træne dine knogler
  • Med fællesskab og leg i centrum styrker vi muskler og knogler

Online træning

  • Til dig der vil følge en instruktør når du træner derhjemme
  • 24 forskellige træningsvideoer med fokus på knoglerne.

Træninsprogram

  • Til dig der ønsker et kort og simpelt træningsprogram
  • Vi sender et printbart træningsprogram samt instruktionsvideoer

Træningsprincipper

–  for dig med knogleskørhed

Hvor meget og hvor ofte?

Knoglerne styrkes bedst ved at træne kort og intenst flere gange om ugen. Det er derfor bedre at træne 20 minutter 3 gange om ugen, end at træne 60 minutter én gang om ugen. Faktisk har 5 minutters let hoppe/hinketræning hver dag, en stor effekt.

Kontrollerede bevægelser

Kontrollerede bevægelser handler om at undgå pludselige og ukontrollerede bevægelser. Dette gælder særligt for dig der har knogleskørhed i lænden. Her kan eksempelvis kontaktsport som fodbold og håndbold være et risikomoment. Find derfor en aktivitet hvor du kan kontrollere de fleste bevægelser.

Er du i tvivl?

Har du haft et brud som følge af knogleskørhed, og er du i tvivl om hvovidt en aktivitet eller særlige øvelser er dårlige for dig, så book en konsultation hos os. Vi kan hjælpe dig med, at finde de rigtige øvelser når du styrketræner, og vejlede dig i hvilke øvelser du skal være særligt opmærksomme på eller helt at undgå.

Knogleskørhed med brud

Har du oplevet brud eller sammenfald i forbindelse med knogleskørhed, så er det fortsat vigtigt at du holder dig fysisk aktiv. Der kan være stor forskel på hvor mange gener du har, og hvilke aktiviteter og øvelser du kan deltage i. Book en konsultation hos os og vi vejleder til hvordan du kan holde dig fysisk aktiv.

Det du kunne i går, kan du også i dag

Det vigtigste at huske på, når du har fået konstateret knogleskørhed er, at diagnosen blot er en diagnose. Din krop har ikke ændret sig bare fordi du har fået konstateret knogleskørhed. Hvis du kunne løbe en tur i går, så kan din krop også klare en løbetur i dag.

Stærke knogler, kræver stærke muskler

Styrketræning er en god og sikker måde at styrke både din muskler og knogler, hvis du lider af knogleskørhed. Styrketræning har den fordel, at du ved at øge din muskelstyrke kan gøre din krop klar til mere krævende former for fysisk aktivitet. Har du knogleskørhed i ryggen, skal du dog være særlig opmærksom på ukontrollerede vrid.

Vægtbærende aktiviteter

Vægtbærende aktiviteter påvirker de celler i knoglerne, som står for vedligeholdelsen og styrkelsen af knoglerne. Det er derfor vigtig, når du har knogleskørhed i hoften, at du laver aktiviteter hvor du bærer din egen kropsvægt. For knoglerne gælder det nemlig, at der hele tiden skal mere til at styrke dem. Så hvis du normalt vis går meget i hverdagen, skal du nu gå på trapper eller løbe, for at styrke dine knogler. Hvis du har svær knogleskørhed (t-score under -3.0) er det dog vigtigt, at du går forsigtigt frem.

Hvis du har spørgsmål til hvordan du skal træne, eller hvad din t-score betyder, så kan du altid booke en konsultation hos os.