Om svær knogleskørhed
T-score mellem -3,0 og -5,0 og ingen brud/sammenfald
Knogleskørhed diagnosticeres ved en t-score på under -2,5 i lændehvirvlerne og/eller den øverste del af lårbensknoglen. Ved t-scoren -2,5 og under, viser forskningen er der er øget risiko for knoglebrud i løbet af de næste 10. Jo lavere t-scoren er, desto større er risikoen. Der er også andre risikofaktorer der skal tages hensyn til såsom: Alder, tidligere brud, alkohol og rygevaner, fysisk aktivitet og andre kroniske sygdomme. T-scoren kan derfor aldrig stå alene når den enkeltes situation skal vurderes.
Jo ældre vi er, jo større er risikoen for brud. Dette skyldes at vi statistisk set mister muskelstyrke og får dårligere balance når vi ældes. Når kroppen ikke længere er stærk og har god balance, så er risikoen for at falde større og det er det der øger risikoen for brud.
En af de store udfordringer ved svær knogleskørhed er frygten. Frygten for at falde eller lave en bevægelse der giver et brud. Det kan for nogen betyde, at de afholder sig fra at være lige så fysisk aktive, som de tidligere har været. Da muskelstyrke og balance har stor betydning for risikoen for brud, er det meget vigtigt at forbliver fysisk aktiv. Gerne med en blanding af styrketræning og vægtbærende træning, selvom du har svær knogleskørhed.
Der har tidligere været anbefalinger om at passe på og afholde sig fra tunge løft (højst 5 kg.). Denne anbefaling er meget generel og som udgangspunkt handler det i dag om at vejlede den enkelte i forhold til hverdag og træning.
Vi i Knoglestærk definerer svær knogleskørhed som en t-score mellem -3,0 og – 5,0 og ingen brud/sammenfald. Denne definition er ikke officielt vedtaget, og i Knoglestærk bruger vi udelukkende definitionen som pejlemærke i vejledning og træning. T-scoren siger kun en del om risikoen for brud. Alder, livsstil og andre sygdomme spiller også ind, og vi kan derfor aldrig sige noget med 100% sikkerhed når det gælder knoglerne.